KCPERFORMANCE

Benzine techniek//

Diagnose

Autotechniek wordt steeds complexer. Het stellen van een goede diagnose bij problemen vereist dan ook zeer specifieke kennis. Deze kennis is bij veel bedrijven niet paraat of recent genoeg en vervolgens is de gebruiker van de moderne ontstekingsmotoren (benzine, lpg, ethanol) hiervan de dupe. KCPerformance is niet alleen gespecialiseerd in het optimaliseren van motorvermogen bij ontstekingsmotoren, maar kan door haar diepgaande kennis ook helpen bij het stellen van diagnoses en waar nodig de juiste reparaties uitvoeren voor weer vele probleemloze kilometers.

Het verhelpen van een probleem begint altijd met het stellen van de juiste diagnose. Hiervoor beschikken wij over een breed scala aan mogelijkheden:

  • Uitleesapparatuur voor alle merken
  • Diverse metingen o.a afr-lambda-meting
  • Testen van injectoren en pompverstuivers
  • Testen van het motormanagement
  • Testen van diverse sensoren
  • Testen van standaard en variabele geometrie turbo’s

Bovenstaande mogelijkheden uiteraard gecombineerd met onze ruime praktijkervaring en kennis van de meest recente technologie.

Injectoren

Direct hoge druk injectie

Directe hoge druk injectie is beter gekend als een van de vele benamingen welke de constructeurs er aan geven zoals GDI, PDI, DPI, SIDI of FSI. De directe injectie zorgt ervoor dat de brandstof onder hoge druk via een brandstof-rail ingespoten word in de ontbrandingskamer van elke cilinder, geregeld door een brandstofdruksensor en een doseerklep.

De voordelen van deze directie injectie zijn dat de injectiedruk geregeld kan worden, de brandstof beter verdeeld is en beter ingespoten kan worden. Tijdens de inspuiting word de brandstof verneveld en dit heeft een koelend effect voor de verbrandingskamer en de hogere compressieratio’s. De hogere compressie vertaald zich naar meer vermogen, verhoogde ontstekingsefficiëntie en meer kracht bij herpakken van de motor.

De rail is gevoelig voor slechte brandstof, verouderde brandstoffilter en fout gebruik van additieven. Bovendien kan er opbouw van carbonmonoxide op de kleppen plaats vinden. Defecten aan het direct injectie systeem kunnen zeer kostelijk zijn, laat daarom uw systeem regelmatig controleren.

Injectoren

Injectoren zorgen er voor dat de brandstof van de fuel-rail de ontbrandingskamer wordt ingespoten. Nieuwe injectoren zorgen voor een betere homogene ontbranding en kunnen een hogere druk aan. Deze zijn stiller dan oudere type injectoren en hebben een beter reactievermogen bij het openen en sluiten. De nieuwe types vernevelen de brandstof beter in de cilinder zo dat er geen brandstof mengsel neerslaat tegen de cilinderwand.

Echter zijn deze injectoren wel gevoelig en kunnen ze defect gaan bij gebruik van slechte brandstof, fout additief gebruik of een verouderde brandstoffilter.

Brandstofpompen

Een goede brandstofafgifte aan de motor is essentieel en hangt af van juiste doorstroom en montage van de brandstofpomp. De juiste doorstroom wordt bemeten aan de hand van de motor en zijn vermogen. De montage kan op twee manieren, in de brandstof tank en daarbuiten in de brandstofleiding, daarnaast variëren de pompen door afmetingen, leiding connecties en elektrische aansturing. Zelfs kan de brandstofpomp toepassing specifiek worden afgesteld op de injectoren.

De verbranding van een ontstekingsmotor is dynamisch. De brandstoftoevoer verandert met het aantal toeren en belasting. Een turbo toepassing vereist nog eens een grotere doorstroom met hogere druk van de brandstof. Dit moet de pomp feilloos aankunnen om op het juiste moment de juiste hoeveelheid brandstof af te geven. Alle pompen die we adviseren zijn ontworpen om speciale brandstoffen met ethanol toevoegingen of e85 aan te kunnen, zelfs met de verhoogde slijtage eigenschap van deze brandstoffen.

Software & Chiptuning

Vroeger waren ontstekingsmotoren simpeler en werden deze afgesteld aan de hand van het lucht/brandstof-mengsel en het stationair toerental. Moderne motoren zijn complex en de loop van de motor wordt geregeld door de software in het motormanagementsysteem. Deze software is zo geprogrammeerd dat ook onder extreme omstandigheden de fabrieksspecificaties gehaald worden, in hoger en lager gelegen gebieden, bij extreme hitte, extreme vrieskou, vocht of droogte en bij achterstallig onderhoud. Veel auto’s worden zelfs nieuw aangeboden met verschillende vermogensafgiften op basis van een identieke motor. Er is dus altijd een marge waarbinnen de prestaties, vermogen en brandstofverbruik, van moderne motoren te verbeteren zijn.

KCPerformance ontwikkelt software waarbij de marge van de motor en turbo zo efficiënt mogelijk benut wordt, rekening gehouden met de motor en de toepassing en/of upgrades. Naast softwareaanpassing kan KCPerformance ook software schrijven om alleen de EGR uit te schakelen of deze te verwijderen en de diverse problemen op te lossen. Natuurlijk bieden we ook software op maat aan om optimaal gebruik te maken van de aangepaste hardware.

Wij vinden het belangrijk dat de software past bij de hardware en het gebruik van het voertuig en kiezen er daarom voor om zelf onze software te schrijven. Elke aanpassing wordt apart en op maat voor elke motor geschreven en getest. Hierdoor zijn wij er zeker van dat de nadelen van vooraf geschreven software of powerboxen niet van toepassing zijn en kunnen wij u ook een optimale service bieden tijdens en na de chiptuning.

EGR

EGR of uitlaatgasrecirculatie is een systeem wat er voor zorgt dat de uitstoot verminderd door een hoeveelheid uitlaatgassen terug te leiden naar de verbrandingskamer en nogmaals te verbranden. Dit systeem kan toegepast worden op benzine- en dieselmotoren.

De voordelen van een modern EGR-systeem zijn een lagere verbrandingstemperatuur, hogere druk in het inlaatkanaal (betere vulling van de verbrandingskamer), de motor komt sneller op bedrijfstemperatuur en houdt dit beter vast. De mogelijke nadelen van EGR-toepassing zijn vermogensverlies, vervuiling van het inlaatkanaal, toename brandstofverbruik.

Men kan een niet goed functionerend EGR-systeem vaak herkennen aan een slechte motorloop, inhouden van de motor, sterk verminderde doorstroming van inlaatlucht, open blijven staan van EGR-klep (vermogensverlies bij vollast, slechte warme start en onrustige stationaire loop), hogere onderhoudskosten door (secundaire) defecten en vervuiling, verstopte en uiteindelijk defecte DPF.

Vaak kunnen deze problemen opgelost worden door het EGR-systeem te reinigen. Maar in de meeste gevallen is dit te laat en is de klep defect. Dan kan met onderdelen vervangen (vaak kostbaar, kan herhaling van de problemen niet voorkomen) of kiezen om de EGR-systeem uit te schakelen en/of te verwijderen (aanpassen van software/motor-elektronica, al dan niet gecombineerd met het verwijderen van hardware).

TURBO’S

Werking

Een turbo verhoogt de druk van de lucht voordat deze naar de cilinders gaat. Een turbo bestaat uit een turbine-kant en een compressor-kant, waarbij de turbine de energie van de uitlaatgassen in het uitlaatspruitstuk gebruikt om de compressor op het inlaatspruitstuk aan te drijven.

De druk in de waste-gate gestuurde turbo wordt bepaald door het al dan niet deels openzetten van de waste-gate, dit zorgt ervoor dat de turbo niet te veel druk genereert of overtoeren maakt.

Dan zijn er de VNT (Variable Nozzle Turbo) en de VGT (Variable Geometry Turbo). Hierbij zitten er kleine schoepen rondom het inlaatgedeelte van de turbo. Deze worden door een vacuüm of ECU bediende actuator aangestuurd. Deze schoepen sluiten bij lage toerentallen en vernauwen het zogenaamde slakkenhuis van de compressor-kant waardoor de druk sneller toeneemt, resulterend in meer koppel bij lage toeren. Bij een hoger toerental gaan de schoepen open en krijgen we juist een groter slakkenhuis, wat resulteert in meer koppel bij een hoger toerental.

Bij moderne motoren zien we regelmatig defecte turbo’s door roetaanslag in de turbo. De oorzaak hiervan is vaak een probleem met het EGR-systeem of defecte injectoren. Door de roetaanslag kan de turbo vastlopen, de waste-gate blokkeren of het variabele geometrie mechanisme vast komen te zitten. Ook kan slechte kwaliteit, verkeerde of oude olie veroorzaken dat de turbo niet meer (goed) gesmeerd wordt waardoor deze vastloopt.

Problemen:

  • Onvoldoende smering door slechte kwaliteit of oude olie
  • Ouderdom (slijtage)
  • Mechanisch defect
  • Elektronisch defect
  • Vastzitten van variabele geometrie mechanisme
  • Vastzitten van de waste-gate
  • EGR problemen (vervuiling)
  • Foutieve montage

DISTRIBUTIE

Een (auto) motor is opgebouwd uit verschillende componenten. Het draaiend gedeelte van de motor wordt verbonden door de distributie. Dit betekend dat de nokkenassen en krukas met elkaar verbonden zijn door de distributie. De distributie kan op een aantal manieren opgebouwd worden, door middel van een riem, ketting of tandwielen of een combinatie daarvan. Het kan zijn dat de distributie ook andere aggregaten aandrijft zoals bijvoorbeeld de waterpomp en stuurbekrachtiging.

De distributie moet de kracht overbrengen tussen de nokkenas en krukas. Door leeftijd en door deze krachtoverbrenging slijt de distributie en dient deze vervangen te worden. Afhankelijk van de gekozen componenten en de distributie is het verstandig om de componenten te vervangen voor of op een bepaalde interval kilometerstand en leeftijd. Voor de distributieketting geldt dat deze een langere onderhoudsinterval heeft, hier geldt echter dat wij adviseren om de olie interval aan te passen om de ketting langer te behouden. Mocht u problemen hebben met uw distributie of deze willen laten vervangen dan helpt KCPerformance u graag verder.