Home » Diensten » algemeen-banden-en-velgen

BANDEN EN VELGEN

Banden
De banden van een wagen zorgen er voor dat je wagen een verbinding heeft met de weg. Ze zorgen voor grip bij zowel bochten, optrekken of afremmen en hebben een dempend effect voor schokken of oneffenheden. Ook geven ze gevoel aan het wegdek en geven ze feedback over het gedrag van je wagen of over slijtage en defecten van bepaalde onderdelen van je wagen. Banden hebben dus een belangrijkere functie dan dat de meeste mensen verwachten.

Een goed werkende autoband is dus cruciaal voor de bestuurder en zijn passagiers hun veiligheid. Versleten of goedkope banden kunnen niet genoeg grip leveren en kunnen dus slippen bij het ontwijken van een obstakel of zelfs in een bocht. Vooral bij glad wegdek wordt dit slechte gedrag geaccentueerd.

Als een band versleten of beschadigd is moet je nieuwe banden aanschaffen. Bij minder dan 2,5 mm profieldiepte is het al verstandig je banden te laten vervangen om een veilig bestuurbare auto te kunnen garanderen. Houd goed in de gaten hoeveel druk er op de banden staat, aangezien je hiermee het raakoppervlak van de band kunt bepalen. Ook controleer je de staat van je banden, let vooral op de profieldiepte, oneven slijtage en lekken van de bandenspanning. De slijtage kan je veel vertellen over je wagen. Als een band alleen in het midden slijt, weet je dat er te veel druk op je band staat. Indien hij alleen op de buitenste randen slijt is er te weinig druk in de band. Wanneer er echter 1 lijn aan de buiten of binnenkant gesleten is of er een zaagtand patroon zich vormt, dan klopt de uitlijning niet of is er iets mis met de ophanging. En zo zijn er nog meer patronen op een band die je informatie geven over je wagen.

Zomer, winter en all-season
Het verschil tussen zomer- en winterbanden is niet alleen marketing. De verschillende type banden hebben in zomer en winter verschillende eigenschappen. Veelal wordt het nut niet gezien van winterbanden. Toch betekend het een wereld van verschil aan gezien de compound anders is. Een band kan namelijk niet dezelfde prestaties garanderen bij warm weer en onder de 0 graden, sommige zomerbanden zijn onder de 0 graden zelfs onveilig. Vanaf 7 graden is het beter om over te stappen op winterbanden. Deze kunnen namelijk bij lage temperatuur wel hun prestaties garanderen en daar is absoluut geen sneeuw voor nodig. Naast zomer- en winterbanden is de mogelijkheid er om het hele jaar door op een set all-seasonbanden te rijden, helaas zijn de eigenschappen niet zo goed als afwisselen van winterbanden en zomerbanden en de slijtage van de all-seasonbanden ligt hoger.

Velgen
Velgen maken de auto wordt vaak gezegd, en niets is minder waar. Bent u op zoek naar een mooie set velgen om uw auto een beetje of veel meer uitstraling te geven dan helpen wij u graag in deze zoektocht. Naast de looks kijken wij verder zodat u ook een correct passende velg onder uw auto heeft, omdat de juiste velgmaat een groot onderdeel is van de wielgeometrie letten wij hier op. Zodat u niet de wielgeometrie die u net heeft verbeterd met een onderstel upgrade niet te niet doet. Dan ziet uw auto er erg sportief uit maar zou zal hij helaas niet meer zo rijden.