Home » Diensten » algemeen-turbo-compressor

ALGEMEEN

Turbo
Een geblazen motor is krachtiger dan de inhoud van de motor alleen. Dit maakt het mogelijk om motoren kleiner te maken of het vermogen van grotere motoren nog hoger. Een geblazen motor is vaak ook efficiënter dan een motor zonder turbo of compressor.

Een turbo of turbocharger is een luchtpomp die de luchtdruk in de verbrandingsruimte verhoogt en wordt aangedreven door de warme uitlaatgassen.

Een turbo bestaat uit een turbine-kant en een compressor-kant, waarbij de turbine de energie van de uitlaatgassen in het uitlaatspruitstuk gebruikt om de compressor op het inlaatspruitstuk aan te drijven. Bij moderne motoren wordt bijna altijd gebruikt gemaakt van twee verschillende types turbo’s: waste-gate gestuurde turbo’s of variabele geometrie turbo’s.

De druk in de waste-gate gestuurde turbo wordt bepaald door het al dan niet deels openzetten van de waste-gate, dit zorgt ervoor dat de turbo niet te veel druk genereert of overtoeren maakt. De variabele geometrie turbo is ook wel bekend als VNT (Variable Nozzle Turbo) of VGT (Variable Geometry Turbo). Hierbij zitten er kleine schoepen rondom het inlaatgedeelte van de turbo. Deze worden door een vacuüm of ECU bediende actuator aangestuurd. Deze schoepen sluiten bij lage toerentallen en vernauwen het zogenaamde slakkenhuis waardoor de druk sneller toeneemt, resulterend in meer koppel bij lage toeren. Bij een hoger toerental gaan de schoepen open en krijgen we juist een groter slakkenhuis, wat resulteert in meer koppel bij een hoger toerental.

Bij moderne motoren zien we steeds vaker dat beide type turbo’s gecombineerd worden in een Bi-turbo of zelfs Tri-turbo setup. Bij zowel diesel als benzine motoren zien we regelmatig defecte turbo’s door aanslag in de turbo. De oorzaak hiervan is vaak een probleem met het EGR-systeem, de dieselinjectoren of pompverstuivers. Door de roetaanslag kan de turbo vastlopen, de waste-gate blokkeren of het variabele geometrie mechanisme vast komen te zitten. Ook kan slechte kwaliteit, verkeerde of oude olie veroorzaken dat de turbo niet meer (goed) gesmeerd wordt waardoor deze vastloopt.

Heeft u problemen met uw Turbo of de aansturing van uw turbo, KCPerformance helpt graag.

Compressor
Een compressor, supercharger of blower is een luchtpomp die de luchtdruk in de verbrandingsruimte verhoogt door mechanisch aangedreven te worden door een riem, tandwielen of een ketting.

Kortweg kunnen we onderscheid maken in 3 types compressoren:

Een rootscompressor bestaat uit 2 of 3 lobben, door het draaien van de lobben kan hij lucht opnemen en dan door een draaiende beweging samenpersen.
Een schroefcompressor of twin-screw compressor bestaat uit 2 rotoren voorzien van een schroefprofiel. Als deze gaan draaien word de lucht tussen de rotoren gecomprimeerd.
Een centrifugaal compressor werkt hetzelfde als een turbo. Deze ontvangt lucht in het slakkenhuis en zorgt door middel van een compressorwiel dat de lucht samengedrukt word.
Het voordeel van een compressor is dat deze bij lage toeren beter presteert, dan een turbo aangezien deze direct aangedreven is door de krukas. Het nadeel is echter dat hij door zijn verbinding ook gebruik maakt van de energie van de motor waar een turbo gebruik maakt van verloren energie.

Heeft u vragen over uw compressor of wilt u een compressor systeem laten monteren wij helpen u graag! Vergeet niet dat uw compressor een oliereservoir heeft en ook onderhoud behoeft, dit voorkomt hoge onderhoudskosten die onnodig zijn.