Home » Diensten » intercooler-koeltechniek

INTERCOOLER

Een intercooler is een type radiator wat er voor zorgt dat de motor koelere lucht krijgt wat resulteert in meer vermogen. intercoolers worden gebruikt bij turbo- of supercharger motoren. Turbochargers en superchargers zijn ontwikkeld om meer luchtmassa te forceren in de ontbrandingskamer. De intercooler compenseert de hitte ontwikkeling wat veroorzaakt word door deze manieren van drukvulling. Verhoogde luchtdruk kan resulteren in buitensporig hete inlaatlucht, wat de vermogenswinsten van het super- of turbocharger kan verminderen door de verminderde dichtheid van de lucht. Verhoogde temperatuur van de inlaatlucht kan er ook voor zorgen dat de temperatuur in de cilinders verhogen, wat kan resulteren in detonatie, extreme slijtage of hitte schade aan de motor.

Door deze warme inlaatlucht door een intercooler te sturen, kan de temperatuur en druk dalen. De temperatuur kan dalen doordat de intercooler rijwind vangt en zo koelt, de druk kan afnemen door de restricties in de intercooler. Als dit onderdeel goed ontworpen is dan kan de daling van temperatuur groter zijn dan het verlies in druk, wat resulteert in een toename in dichtheid van de lucht. Deze toename zorgt voor een vermogenswinst.

De meeste intercoolers die gekoeld worden door de rijwind (air-to-air intercoolers) zitten vooraan in het voorfront van de wagen. Dit is ook wel gekend als Front Mount Intercooler of FMIC. Een andere mogelijkheid is dat er een luchthapper op de motorkap staat waar dan een Top Mount Intercooler of TMIC zit. Ook kan de intercooler zich aan de zijkant vooraan voor de wielen of in de voorste hoek van de bumper bevinden waar dan een gekantelde kleine intercooler zit als Side Mounted Intercooler of SMIC.

intercoolers worden dus gebruikt bij turbo- of supercharger motoren. Deze technieken zorgen ervoor dat er meer vermogen uit de motor gehaald. De toename van vermogen kan ook resulteren in meer hitte dat de motor genereert. De intercooler zorgt ook dat de motor inwendig gekoeld word. De verkoeling gaat voorontsteking en detonatie tegen en behoud voor ernstige motorschade.

Naast de luchtgekoelde intercoolers zijn er watergekoelde of air-to-liquid intercoolers. Deze koelers worden gekoeld door een koelvloeistof i.p.v. de rijwind. Dit systeem brengt meer componenten met zich mee zoals een watercirculatiepomp, radiator, koelvloeistof en slangen. Dit maakt het systeem wel wat zwaarder. Echter er kan dan wel gebruikt gemaakt worden van minder intercoolerbuizen en kan er ijs toegevoegd worden aan de koelvloeistof voor tijdelijk extra koeling.

Aangezien een intercooler een koelende functie uitoefent is het belangrijk dat de staat in de gaten wordt gehouden. Meestal is de koeler vooraan de wagen geplaatst, daar is hij gemakkelijk bereikbaar voor vuil en stenen. Verminderde koeling of lekkage kan zorgen voor vermogensverlies. In het ergste geval kan er vuil via een gat in de intercooler terecht komen, wanneer dit in de motor komt kan leiden tot motorschade.