Home » Diensten » oliekoeler-koeltechniek

OLIEKOELER

Naast de werking van de radiateur die het motorblok op de juiste temperatuur houdt, om de smering, reinigende en koelende werking van de olie optimaal te houden is er aanvullend de oliekoeler. Motoren aangevuld met een turbo vragen om meer koeling dan atmosferische motoren. De directe koeling van de olie geeft meer controle over de temperatuur van de olie.

Een oliekoeler is een aparte kleine radiator/warmtewisselaar met het doel om olie te koelen tot een constante optimale temperatuur. Ruw gezegd zorgt een lagere olie temperatuur voor een langere levensduur van de motor. Een oliekoeler kan een belangrijke rol spelen in het mooi draaien van een motor door de hete olie weg te halen bij de bewegende onderdelen in de bodem van de motor.

De optimale temperatuur van olie is tussen de 82° en 93°C. Problemen ontstaan er als de olie zijn opgenomen warmte niet snel genoeg kan verdrijven en over zijn verzadigingspunt komt. Dan begint de olie af te breken en verliest hij zijn smerende en koelende eigenschappen. Want bij motoren heeft de olie ook koelende eigenschappen. Zo worden de bepaalde onderdelen van de motor (krukas, lagers, nokkenassen, drijfstangen en zuigers alleen door olie gekoeld..

Weinig auto’s zijn geproduceerd met een oliekoeler, echter bied de after-market wel een groot aanbod met tal van mogelijheden.