Home » Diensten » onderstel-bussen-onderstel-techniek

ONDERSTEL BUSSEN

Een bus is een soort trillingsdemper voor het onderstel van de wagen. Veelal van rubber, maar ook speciale varianten van polyurethaan zijn mogelijk. Het biedt een afgezonderde verbinding tussen twee ophangingsdelen. Waarbij de bus de energie dempt van de twee delen en een alleen vrije beweging toelaat voor het scharnieren. Door dit scharnieren kunnen de ophangingsdelen vrij bewegen bij bijvoorbeeld een put in de weg, terwijl het kleine trillingen en geluiden dempt. Deze bussen kan je terug vinden aan de schokdemperbevestigingen, draagarmen, versnellingspook en spoorstang.

Vaak zijn deze bussen in de vorm van een ringvormige cilinder en zit er een flexibel materiaal in de metalen behuizing of buitenbuis. Ook kunnen ze beschikken over een interne crushtube die de bus beschermt tegen het geknepen worden van het onderdeel waar deze tussen zit geschroefd. Het voordeel van deze bussen is dat ze het minder geluid en vibratie met zich meebrengen dan een vaste verbinding en er is geen smering nodig.

Standaard af fabriek is er al veel ruimte voor verbetering van de bussen en zijn rijeigenschappen. Daarnaast zijn de bussen onderhevig aan slijtage. Versleten rubbers kunnen de rijkarakteristiek nadelig beïnvloeden. Ook kunnen ze zorgen voor ongewenste geluiden. Een nadeel van rubber is dat het kan verslechteren door contact met olie, brandstof, extreme hitte of kou.

KCPerformance heeft kwaliteitsbussen van dagelijks gebruik tot zeer uitgebalanceerde varianten, voor nog betere rijeigenschappen.