Home » Diensten » schokdempers-onderstel-techniek

SCHOKDEMPERS

Een schokdemper zorgt voor het dempen van de veerbeweging zodat er een constant contact is tussen de banden van de auto en het wegdek.

Een schokdemper bestaat uit een cilinder met daarin een hydraulische vloeistof of gas. In deze cilinder zit een zuiger wat op en neer gaat door dat deze in directe verbinding staat met de beweging van de wielen. De cilinder heeft inwendig kleine openingen waardoor het gas of de vloeistof in en uit de cilinder kan stromen. Door de weerstand wanneer de vloeistof of het gas door deze openingen stroomt word de veerbeweging gedempt. De snelheid waardoor de vloeistof of het gas door de openingen kan stromen bepaald de dempingskracht.

Een versleten schokdemper kan de wegligging van de wagen negatief beïnvloeden. Het contact tussen de banden en het wegdek zal dan niet optimaal meer zijn. Waardoor er minder schokken worden opgevangen, het wegcontact minder is en er grip verloren gaat.

De levensduur van een schokdemper hangt af van je rijstijl en het soort wegdek waar je het meest op rijdt. De werking van de schokbrekers gaat geleidelijk achteruit, vaak zonder het te merken. Schokdempers worden altijd per set vervangen om de wagen in balans te houden.