Home » Diensten » schroefkit-onderstel-techniek

SCHROEFKIT

Schroevering, schroefkit, schroefset of coilovers is een schokdemper en vering combinatie die instelbaar is. De veer bevindt zich hier om de schokdemper. Dit zorgt voor een optimale demping zonder torsiebelastingen. Bij sommige schroefveringen is het mogelijk de rijhoogte en preload aan te passen met behulp van een moer welke draait om de schroefdraad op het lichaam van de schokdemper, zo kan men de veer omhoog en omlaag schroeven. Meer geavanceerde instelbare schroefvering systemen zijn volledig voorzien van schroefdraad en kan men het onderste bevestigingsgedeelte van plaats veranderen om de hoogte van de wagen in te stellen. Ook kunnen ze voorzien zijn van een knop om de demping in te stellen. De stijfheid kan worden veranderd door het vervangen van de veer voor een met een andere veerconstante.

Wat veel mensen doen is de schroefvering op de laagste stand draaien omdat het naar hun smaak visueel het mooiste is. Het gevaar hierbij is echter dat de schokdemper hier niet voor berekend is en buiten zijn dempingsgebied is. Het kan zelfs voorkomen dat de zuiger in de schokdemper op de bodem van de schokdemper slaat waardoor de wagen hobbelig rijd en de levensduur van de schokdemper verkort word. Hierbij moet de wagen op de juiste hoogte geplaatst worden of geschikte veren geplaatst worden.

Er bestaat veel kwaliteitsverschil in schroefvering. Goedkopere sets hebben vaak een korte levensduur en geven weinig tot geen comfort. Hierbij geld de regel “goedkoop is vaak duurkoop”. Investeren in een kwalitatieve set biedt meer comfort en een langere levensduur. Een juiste afstelling verlengt de levensduur en komt het rijcomfort ten goede.