Home » Diensten » stabilisator-onderstel-techniek

STABILISATOR

Een stabilisatorstang, swaybar of stabilisator zorgt er voor dat de carrosserie van de wagen minder overhelt wanneer deze een bocht ingestuurd word. De stabilisatorstang verbindt een linker en rechter wiel met elkaar en is doormiddel van stabilisatorarmpjes aan het chassis bevestigd. Het zorgt voor een stijfheid in het chassis zonder dat de wegligging schokkerig of hard aan voelt.

Het slingeren en rollen van het voertuig word inbedwang gehouden door dat deze stang. Het forceert beide zijden van de auto op gelijke hoogte te blijven en verminderd de zijwaartse kanteling van het voertuig in scherpe bochten en grote hobbels. De bandenbelasting wordt gelijkmatiger verdeeld wat resulteert in meer grip.

Ook kan dankzij de stabilisatorstang het gedrag van de wagen veranderd worden. Zo kan men het overstuur of onderstuur beïnvloeden. Dit is mogelijk door met de dikte van de stang te variëren en de locatie van de stabilisatorarmpjes te verplaatsen.

Een versleten stabilisatorstang kan mogelijk voor onvoorspelbaar rijgedrag zorgen, voornamelijk in bochten. Versleten stabilisatorarmpjes of bussen kunnen er voor zorgen dat de stabilisatorstang zijn functie niet correct uitoefent of zorgen voor geluidsoverlast.

KCPerformance informeert u graag over de mogelijkheden. Van een nieuwe set tot aanpassingen van uw huidige stabilisator.