Home » Diensten » turbo’s-benzine-techniek

TURBO’S

Werking
Een turbo verhoogt de druk van de lucht voordat deze naar de cilinders gaat. Een turbo bestaat uit een turbine-kant en een compressor-kant, waarbij de turbine de energie van de uitlaatgassen in het uitlaatspruitstuk gebruikt om de compressor op het inlaatspruitstuk aan te drijven.

De druk in de waste-gate gestuurde turbo wordt bepaald door het al dan niet deels openzetten van de waste-gate, dit zorgt ervoor dat de turbo niet te veel druk genereert of overtoeren maakt.

Dan zijn er de VNT (Variable Nozzle Turbo) en de VGT (Variable Geometry Turbo). Hierbij zitten er kleine schoepen rondom het inlaatgedeelte van de turbo. Deze worden door een vacuüm of ECU bediende actuator aangestuurd. Deze schoepen sluiten bij lage toerentallen en vernauwen het zogenaamde slakkenhuis van de compressor-kant waardoor de druk sneller toeneemt, resulterend in meer koppel bij lage toeren. Bij een hoger toerental gaan de schoepen open en krijgen we juist een groter slakkenhuis, wat resulteert in meer koppel bij een hoger toerental.

Bij moderne motoren zien we regelmatig defecte turbo’s door roetaanslag in de turbo. De oorzaak hiervan is vaak een probleem met het EGR-systeem of defecte injectoren. Door de roetaanslag kan de turbo vastlopen, de waste-gate blokkeren of het variabele geometrie mechanisme vast komen te zitten. Ook kan slechte kwaliteit, verkeerde of oude olie veroorzaken dat de turbo niet meer (goed) gesmeerd wordt waardoor deze vastloopt.

Problemen:
Onvoldoende smering door slechte kwaliteit of oude olie
Ouderdom (slijtage)
Mechanisch defect
Elektronisch defect
Vastzitten van variabele geometrie mechanisme
Vastzitten van de waste-gate
EGR problemen (vervuiling)
Foutieve montage Mogelijkheden
KCPerformance kan uw defecte turbo reviseren of vervangen door een standaard turbo. Wij kunnen natuurlijk ook een nieuwe turbo leveren die aansluit op uw wensen. Aan de hand van uw auto, gebruik en toepassingen adviseren we welke turbo-configuratie het meest geschikt is. De mogelijkheden zijn oneindig: een nieuwe standaard turbo plaatsen, een turbo reviseren of een aangepaste turbo, een upgrade naar wens.

Bij een aangepaste turbo kunnen we kiezen voor een een compleet nieuwe, grotere turbo of een hybride turbo. Bij een hybride turbo ontwerpen en bouwen we op basis van een standaard turbo een nieuwe, betere turbo door de geometrie van de turbo aan te passen, groter(e) schoepenwiel(en) te monteren. Voor elk van de opties is de software voor de aansturing op maat te schrijven. Zo kunnen we zelf alle karakteristieken van de turbo bepalen.

Als we kiezen voor montage van een grotere turbo zijn er ook mogelijkheden om een spruitstuk, intercooler, downpipe en software op maat te maken. Onze expertise strekt zich uit van klassieke turbo’s tot de meest geavanceerde, variabele geometrie en twin-scroll turboladers.

Voor atmosferische motoren, zonder turbo, geldt dat we die kunnen converteren naar een druk gevulde motor door een of meerdere turbo’s toe te voegen. Ook alle aanvullende technologieën vaak gebruikt op turbomotoren kunnen we naar wens ontwikkelen en fabriceren zoals intercoolers, downpipes, dumpvalves, verstuivers, drijfstangen en nokkenassen.

Voordelen:
Verbetert prestaties met 15 tot 30%
Maakt gebruik van de anders verloren energie van de uitlaatgassen
Turbomotor neemt minder plaats in dan een atmosferische motor met hetzelfde vermogen
Gedrag van de motor kan naar wens gemaakt worden (bijvoorbeeld comfortabel en vlot rijden of juist snel en fel optrekken, of de juiste balans daartussen)
Turbomotor is stiller dan een atmosferische motor met hetzelfde vermogen (de turbine kant van de turbo heeft dempend effect op het uitlaatgeluid)