Home » Diensten » turbo’s-diesel-techniek

TURBO’S

Turbo’s
Een turbo is een pomp die de druk van de lucht voor een verbrandingsmotor verhoogt voordat deze naar de cilinders gaat. Een turbo bestaat uit een turbine-kant en een compressor-kant, waarbij de turbine de energie van de uitlaatgassen in het uitlaatspruitstuk gebruikt om de compressor op het inlaatspruitstuk aan te drijven.

De druk in de waste-gate gestuurde turbo wordt bepaald door het al dan niet deels openzetten van de waste-gate, dit zorgt ervoor dat de turbo niet te veel druk genereert of overtoeren maakt. De variabele geometrie turbo is ook wel bekend als VNT (Variable Nozzle Turbo) of VGT (Variable Geometry Turbo). Hierbij zitten er kleine schoepen rondom het inlaatgedeelte van de turbo. Deze worden door een vacuüm of ECU bediende actuator aangestuurd. Deze schoepen sluiten bij lage toerentallen en vernauwen het zogenaamde slakkenhuis waardoor de druk sneller toeneemt, resulterend in meer koppel bij lage toeren. Bij een hoger toerental gaan de schoepen open en krijgen we juist een groter slakkenhuis, wat resulteert in meer koppel bij een hoger toerental. Bij moderne dieselmotoren zien we steeds vaker dat beide type turbo’s gecombineerd worden in een Bi-turbo of zelfs Tri-turbo setup.

Bij dieselmotoren zien we regelmatig defecte turbo’s door roetaanslag in de turbo. De oorzaak hiervan is vaak een probleem met het EGR-systeem, de dieselinjectoren of pompverstuivers. Door de roetaanslag kan de turbo vastlopen, de waste-gate blokkeren of het variabele geometrie mechanisme vast komen te zitten. Ook kan slechte kwaliteit, verkeerde of oude olie veroorzaken dat de turbo niet meer (goed) gesmeerd wordt waardoor deze vastloopt.

Problemen met Turbo’s
Onvoldoende smering door slechte kwaliteit of oude olie
Ouderdom (slijtage)
Mechanisch defect
Elektronisch defect
Vastzitten van variabele geometrie mechanisme
Vastzitten van de waste-gate
EGR problemen (vervuiling)
DPF problemen (te veel tegendruk)
Foutieve montage
Oplossingen
KCPerformance kan uw defecte turbo reviseren of vervangen door een standaard turbo. Wij kunnen natuurlijk ook een nieuwe turbo leveren die wij aan de hand van uw wens opbouwen. Wij kunnen u adviseren welke turbo-configuratie het beste geschikt is voor uw toepassing. De mogelijkheden zijn oneindig: bij een defect een nieuwe standaard turbo plaatsen, een turbo reviseren of een aangepaste turbo naar wens opbouwen.

Bij een aangepaste turbo kunnen we kiezen voor een hybride turbo of een compleet nieuwe, grotere turbo. Bij een hybride turbo ontwerpen en bouwen we op basis van een standaard turbo een nieuwe, betere turbo door de geometrie van de turbo aan te passen, groter(e) schoepenwiel(en) te monteren en de software voor de aansturing op maat te schrijven. Zo kunnen we zelf de karakteristieken van de turbo bepalen.

Als we kiezen voor montage van een grotere turbo zijn er ook mogelijkheden om een spruitstuk, intercooler, downpipe en software op maat te maken. Onze expertise strekt zich uit van klassieke turbo’s tot de meest geavanceerde, variabele geometrie en twin-scroll turboladers.

Voor de oudere dieselmotoren geldt natuurlijk ook dat we atmosferische dieselmotoren kunnen converteren naar een drukgevulde motor door een of meerdere turbo’s toe te voegen. Ook alle aanvullende technologieën vaak gebruikt op turbomotoren kunnen we naar wens ontwikkelen en fabriceren zoals intercoolers, downpipes, dumpvalves, verstuivers, drijfstangen en nokkenassen.

Voordelen van turbomontage
Verbetert prestaties met 15 tot 30%
Maakt gebruik van de anders verloren energie van de uitlaatgassen
Turbomotor neemt minder plaats in dan een atmosferische motor met hetzelfde vermogen
Gedrag van de motor kan naar wens gemaakt worden (bijvoorbeeld comfortabel en vlot rijden of juist snel en fel optrekken, of de juiste balans daartussen)
Turbomotor is stiller dan een atmosferische motor met hetzelfde vermogen (de turbine kant van de turbo heeft dempend effect op het uitlaatgeluid)