Home » Diensten » werkvelkleppen-diesel-techniek

WERVELKLEPPEN

Wervelkleppen zijn kleine plaatjes welke gemonteerd zijn in het inlaatspruitstuk, kort voor de inlaatkleppen van moderne diesel/bezine motoren.
De wervelkleppen zitten zo in het inlaatspruitstuk dat er in gesloten toestand nog lucht langs de kleppen kan stromen. De bediening van de kleppen wordt gedaan door een elektrisch of vacuüm-geactiveerd mechanisme, aangestuurd door de ECU. Deze kleppen sluiten zich bij stationair toerental, om zo een extra luchtwerveling te creëren in het inlaatkanaal. Wanneer het toerental verhoogd wordt, gaan de kleppen geleidelijk aan open, tot ze parallel staan met de luchtstroom zodat ze zo goed als geen luchtweerstand meer bieden. De kleppen zorgen er voor dat, zelfs bij lage toerentallen, de lucht die de cilinders in stroomt voldoende is voor een goede brandstof-lucht verhouding.

In theorie is dit een mooie techniek, in de praktijk komen de negatieve aspecten al snel naar voren. Door het EGR-systeem vormt zich roet in het inlaatspruitstuk waardoor het spruitstuk met een teerachtige substantie vervuild wordt en dicht kan slibben. Deze aanslag komt dus ook op de wervelkleppen waardoor ze vast kunnen komen te zitten, met een foutmelding tot gevolg. De dunne wervelkleppen of hun as kunnen zelfs afbreken en zo in de cilinder terechtkomen, wat kan resulteren in ernstige motorschade.

Veel voorkomende problemen met wervelkleppen
Verminderd vermogen
Problemen met het motormanagementsysteem (foutmeldingen)
Startproblemen
Onregelmatig stationair draaien van de motor
Ernstige motorschade (secundair)
Veel gebruikte oplossingen zijn
Reiniging van het inlaattraject en de wervelkleppen
Onderdelen vervangen (vaak kostbaar en kan herhaling van de problemen niet gegarandeerd voorkomen)
Volledig verwijderen van de wervelkleppen
(Verwijderen van hardware en het plaatsen van de benodigde afdichtingen)
Combinatie(s) van bovenstaande
KCPerformance kan problemen met wervelkleppen voor u oplossen. Dit begint met het stellen van een nauwkeurige diagnose; hiervoor beschikken wij over moderne apparatuur om de foutcodes van alle merken uit te lezen, aangevuld met onze ruime praktijkervaring.