Radiator
Bij KCPerformance helpen wij onze klanten niet alleen graag met de uitvoering van diverse kleine en grote modificaties aan hun auto, wij adviseren ook vooraf. Als men voor een upgrade bij ons komt dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat deze direct uitgevoerd wordt.
KCPerformance controleert eerst de staat van de auto en komen daarbij regelmatig achterstallig onderhoud tegen. Een gevolg hiervan kan kostbare (motor)schade zijn of nog veel erger: een ongeluk. Het zomaar uitvoeren van een vermogensupgrade zou het een en ander nog eens kunnen verergeren. Ellende die allemaal te voorkomen is door tijdig het juiste onderhoud te laten plegen. Deze serie artikelen over “achterstallig onderhoud” is gebaseerd op onze ruime praktijkervaring.
Twijfelt u aan de staat van onderhoud van uw eigen auto? Wij helpen u graag met raad en daad van dienst!
De radiateur en het nut van preventief vervangen
De radiateur is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem van een motor. In de radiateur wordt het koelwater gekoeld door een combinatie van rijwind en een ventilator. Om het koelend oppervlak zo groot mogelijk te maken bestaat een radiateur uit een systeem van pijpjes waar de koelvloeistof doorheen stroomt met hiertussen harmonicavormige lamellen. Het motorblok is met slangen verbonden met de radiateur en de waterpomp zorgt voor de circulatie. De thermostaat zorgt ervoor dat de koelvloeistof pas door de radiateur gaat stromen als de motor op bedrijfstemperatuur is, hierdoor is de motor sneller op temperatuur. Eenmaal op temperatuur opent de thermostaat en kan de radiateur zijn koelende werk gaan doen waardoor de temperatuur niet verder oploopt. Niet goed functioneren van dit systeem van radiateur en thermostaat is van directe invloed op de temperatuur van de motor.
Hoe belangrijk is de temperatuur van de motor?
De bewegende componenten in een motor worden door een dunne oliefilm gesmeerd. Hierbij is een optimale motortemperatuur van wezenlijk belang voor een goede smering en lange levensduur. De optimale temperatuur voor het koelwater ligt tussen de 90 °C en 105°C. De optimale temperatuur voor normale olie ligt tussen de 95 °C en 115 °C. Wanneer de olie oververhit raakt, vermindert de smerende werking doordat de speciale additieven verbranden. Bovendien neemt de kans op het verkolen van olie, ook wel “Black Sludge” genaamd, toe. Een niet goed functionerend koelsysteem en daardoor te warm motorblok vergroot dit risico. Een van de mogelijkheden om het koelsysteem te upgraden is eigenlijk heel simpel: een koudere thermostaat (82 °C) monteren. Hierdoor blijft de motor standaard koeler en daarmee heeft deze minder last van verkoling van olie waardoor de smeercapaciteit van de olie behouden blijft en de levensduur verlengd wordt.
Wanneer moet een radiateur vervangen worden?
Een radiateur veroudert en dit leidt tot een vermindering van de koelcapaciteit. Al lang voordat er iets te merken is, begint de temperatuur van het motorblok al langdurig op te lopen. De temperatuurmeter in de auto laat hiervan aanvankelijk niets zien. Dit komt doordat de boordcomputer een temperatuur tussen de 90 °C en 115 °C als “OK” interpreteert, pas boven de 115 °C wordt het rode gebied bereikt! Het koelend vermogen is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de koelvloeistof. Verversen van de koelvloeistof om de 2 jaar is verstandig en om de 4 jaar absoluut noodzakelijk.
De koelcapaciteit van een radiateur is na 3 á 4 jaar al met 25 tot 40% gedaald. Na een periode van 8 jaar is het koelend vermogen van de gemiddelde radiateur zo ver gedaald dat vervangen verstandig is om aanzienlijke motorschade te voorkomen. Auto’s met motoren die extremer getuned zijn zouden zelfs eerder moeten wisselen, denk hierbij aan maximaal 4 tot 6 jaar. Wat de meeste mensen en veel garagebedrijven niet in de gaten hebben is dat een radiateur dus niet alleen vervangen hoeft te worden als deze intussen zo slecht is geworden dat hij lekt!
In de praktijk betekent dit dat bij het gebruikelijk onderhoud ook het controleren en zo nodig vervangen van de thermostaat en de radiateur hoort.