KCPERFORMANCE

Onderstel techniek//

Algemeen

De optimale balans, meer controle en precisie tot op de limiet. Een optimaal uitgebalanceerd onderstel zorgt voor de beste interactie tussen techniek en besturing. Meer vermogen nodigt uit tot hogere snelheden. Een goed onderstel zorgt voor contact, zodat deze snelheid niet alleen in een rechte lijn maar ook in de meest uitdagende bochtencombinaties kan worden vast gehouden.
KCPerformance monteert en ontwikkelt diverse onderstel componenten. Naast het vervangen van schokdempers, veren, rubbers en kogels kunnen ook swaybars en veerpootbruggen gemonteerd worden. De combinatie van deze onderdelen zorgt voor een sterke verbetering van het weggedrag. Van puur sportief tot volledig comfortabel of de juiste balans hiertussen, wij informeren u graag over de mogelijkheden. Ook voor onderstellen leveren wij oplossingen op maat. Is er geen bestaand of verbeterd onderdeel beschikbaar, dan wordt dit door ons gemaakt.

Veren

De meeste auto’s maken gebruik van schroefveren. Meestal zit deze veer rond de schokdemper, achter zit deze meestal op de draagarmen. Een veer bepaald de rijhoogte van een wagen. De veer is een spiraalvorm en voorkomt dat de oneffenheden van het wegdek worden doorgegeven. De vering kan lineair of progressief zijn naar maten de toepassing. Een lineaire veer heeft een constante demping over de hele veerweg. Waar een progressieve veer naarmate de belasting toeneemt, de veer stugger wordt.
Een soepele veer gaat er voor zorgen dat de auto veel overhelt in de bochten waardoor het gewicht naar een kant verplaatst wordt en de wagen ongemakkelijk rijdt. Hardere veren zorgen voor meer grip in scherpe bochten. Maar veel te harde veren kunnen er voor zorgen dat de wielen bij slecht wegdek het contact verliezen met het wegdek. Een goede balans en afstelling is daarom belangrijk rekening gehouden met de rijervaring van de klant.

Schroefkit

Schroefvering, schroefkit, schroefset of coilovers is een schokdemper en vering combinatie die instelbaar is. De veer bevindt zich om de schokdemper. Dit zorgt voor een optimale demping zonder torsiebelastingen. Bij sommige schroefveringen is het mogelijk de rijhoogte en preload aan te passen met behulp van een moer die draait om de schroefdraad op het lichaam van de schokdemper, zo kan men de veer omhoog en omlaag schroeven. Meer geavanceerde instelbare schroefvering systemen zijn volledig voorzien van schroefdraad en kan men het onderste bevestigingsgedeelte van plaats veranderen om de hoogte van de wagen in te stellen. Ook kunnen ze voorzien zijn van een knop om de demping in te stellen. De stijfheid kan worden veranderd door het vervangen van de veer voor een andere veerconstante versie.

Wat veel mensen doen is de schroefvering op de laagste stand draaien omdat het naar hun smaak visueel het mooiste is. Het gevaar hierbij is echter dat de schokdemper hier niet voor berekend is en buiten zijn dempingsgebied is. Het kan zelfs voorkomen dat de zuiger in de schokdemper op de bodem van de schokdemper slaat waardoor de wagen hobbelig rijd en de levensduur van de schokdemper verkort word. Hierbij moet de wagen op de juiste hoogte geplaatst worden of geschikte veren geplaatst worden.

Er bestaat veel kwaliteitsverschil in schroefvering. Goedkopere sets hebben vaak een korte levensduur en geven weinig tot geen comfort. Hierbij geld de regel “goedkoop is vaak duurkoop”. Investeren in een kwalitatieve set biedt meer comfort en een langere levensduur. Een juiste afstelling verlengt de levensduur en komt het rijcomfort ten goede.

Schokdempers

Een schokdemper zorgt voor het dempen van de veerbeweging zodat er een constant contact is tussen de banden van de auto en het wegdek.

Een schokdemper bestaat uit een cilinder met daarin een hydraulische vloeistof of gas. In deze cilinder zit een zuiger wat op en neer gaat door dat deze in directe verbinding staat met de beweging van de wielen. De cilinder heeft inwendig kleine openingen waardoor het gas of de vloeistof in en uit de cilinder kan stromen. Door de weerstand wanneer de vloeistof of het gas door deze openingen stroomt word de veerbeweging gedempt. De snelheid waardoor de vloeistof of het gas door de openingen kan stromen bepaald de dempingskracht.

Een versleten schokdemper kan de wegligging van de wagen negatief beïnvloeden. Het contact tussen de banden en het wegdek zal dan niet optimaal meer zijn. Waardoor er minder schokken worden opgevangen, het wegcontact minder is en er grip verloren gaat.

De levensduur van een schokdemper hangt af van je rijstijl en het soort wegdek waar je het meest op rijdt. De werking van de schokbrekers gaat geleidelijk achteruit, vaak zonder het te merken. Schokdempers worden altijd per set vervangen om de wagen in balans te houden.

Luchtvering

Vaak zijn het de grote luxe wagens die zijn uitgerust met luchtvering, zelfs dan nog als accessoire. Ook zie je vaak dat er after-market luchtvering geplaatst wordt. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van luchtbalgen om de schokken op te vangen. Het voordeel aan deze luchtveren is dat via een compressor en een luchtreservoir de vulling van balgen kan bepalen. Zo kan men de rijhoogte van de wagen kiezen of kan de wagen bij zware belasting zijn rijhoogte aanpassen om de optimale hoogte te behouden.

Onderstel Bussen

Een bus is een soort trillingsdemper voor het onderstel van de wagen. Veelal van rubber, maar ook speciale varianten van polyurethaan zijn mogelijk. Het biedt een afgezonderde verbinding tussen twee ophangingsdelen. Waarbij de bus de energie dempt van de twee delen en een alleen vrije beweging toelaat voor het scharnieren. Door dit scharnieren kunnen de ophangingsdelen vrij bewegen bij bijvoorbeeld een put in de weg, terwijl het kleine trillingen en geluiden dempt. Deze bussen kan je terug vinden aan de schokdemperbevestigingen, draagarmen, versnellingspook en spoorstang.

Vaak zijn deze bussen in de vorm van een ringvormige cilinder en zit er een flexibel materiaal in de metalen behuizing of buitenbuis. Ook kunnen ze beschikken over een interne crushtube die de bus beschermt tegen het geknepen worden van het onderdeel waar deze tussen zit geschroefd. Het voordeel van deze bussen is dat ze het minder geluid en vibratie met zich meebrengen dan een vaste verbinding en er is geen smering nodig.

Standaard af fabriek is er al veel ruimte voor verbetering van de bussen en zijn rijeigenschappen. Daarnaast zijn de bussen onderhevig aan slijtage. Versleten rubbers kunnen de rijkarakteristiek nadelig beïnvloeden. Ook kunnen ze zorgen voor ongewenste geluiden. Een nadeel van rubber is dat het kan verslechteren door contact met olie, brandstof, extreme hitte of kou.

KCPerformance heeft kwaliteitsbussen van dagelijks gebruik tot zeer uitgebalanceerde varianten, voor nog betere rijeigenschappen.

Stabilisator

Een stabilisatorstang, swaybar of stabilisator zorgt er voor dat de carrosserie van de wagen minder overhelt wanneer deze een bocht ingestuurd word. De stabilisatorstang verbindt een linker en rechter wiel met elkaar en is doormiddel van stabilisatorarmpjes aan het chassis bevestigd. Het zorgt voor een stijfheid in het chassis zonder dat de wegligging schokkerig of hard aan voelt.

Het slingeren en rollen van het voertuig word inbedwang gehouden door dat deze stang. Het forceert beide zijden van de auto op gelijke hoogte te blijven en verminderd de zijwaartse kanteling van het voertuig in scherpe bochten en grote hobbels. De bandenbelasting wordt gelijkmatiger verdeeld wat resulteert in meer grip.

Ook kan dankzij de stabilisatorstang het gedrag van de wagen veranderd worden. Zo kan men het overstuur of onderstuur beïnvloeden. Dit is mogelijk door met de dikte van de stang te variëren en de locatie van de stabilisatorarmpjes te verplaatsen.

Een versleten stabilisatorstang kan mogelijk voor onvoorspelbaar rijgedrag zorgen, voornamelijk in bochten. Versleten stabilisatorarmpjes of bussen kunnen er voor zorgen dat de stabilisatorstang zijn functie niet correct uitoefent of zorgen voor geluidsoverlast.

KCPerformance informeert u graag over de mogelijkheden. Van een nieuwe set tot aanpassingen van uw huidige stabilisator.