KCPERFORMANCE

Versnellingsbak//

Algemeen:

Versnellingsbakken zijn er in veel verschillende varianten, van handgeschakeld tot volledig automatisch. Het onderhoud en de mogelijkheden voor software of hardware verbetering zijn afhankelijk van het type versnellingsbak. Heeft u problemen of wensen of is het tijd voor onderhoud, KCPerformance helpt graag.

Heeft uw auto-aandrijving op alle vier de wielen?

Bij aandrijving op alle vier de wielen zijn er verschillende systemen mogelijk, de auto is dan vaak voorzien van een tussenbak of centraal differentieel om het vermogen te verdelen tussen de voorwielen en de achterwielen. Naast deze verdeling in het midden heeft de auto zowel voor als achter een differentieel. Veel moderne auto’s zijn uitgevoerd met een intelligent vierwiel aandrijvingssysteem, hierbij wordt het vermogen met behulp van elektronica zo goed mogelijk benut. Deze moderne systemen hebben ook aandacht nodig. Voor onderhoud of het oplossen van problemen met uw XDrive, Quattro, 4-matic of andere AWD-systeem kunt u contact opnemen met KCPerformance.

Handgeschakelde versnellingsbak

De handgeschakeld versnellingsbak werkt in basis met twee assen met tandwielen die in elkaar geschoven of aan elkaar gekoppeld worden met behulp van een schakelmechanisme. Afhankelijk van het type versnellingsbak en de aandrijving kan het differentieel in de versnellingsbak zitten.

Bakrevisie (versterken)

Bij een bakrevisie wordt de versnellingsbak uit elkaar gehaald en tot in detail bekeken. Afhankelijk van de staat van de bak worden er diverse onderdelen vervangen, maar sowieso minimaal alle vervangbare lagers. Ook kunnen we diverse versnellingsbakken versterken of de overbrengingsverhoudingen wijzigen met behulp van onderdelen uit andere versnellingsbakken. Uw versnellingsbak voorzien van een compleet nieuw binnenwerk behoort ook tot de mogelijkheden, deze onderdelen komen van diverse bekende (race)merken waar wij mee samen werken.

Koppeling (op maat)

Natuurlijk kan KCPerformance u helpen met het vervangen van een versleten koppelingsset, maar wist u dat er ook andere mogelijkheden zijn zoals een versterkte set of een multiplate set. De koppelingsset bestaat over het algemeen uit een koppelingsplaat, drukgroep en druklager. De koppelingsplaat en drukgroep zorgen ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen de manuele versnellingsbak en de motor. Zo is het mogelijk om te schakelen en gebruik te maken van de versnellingen. Slipt de standaard koppeling omdat er te veel vermogen geleverd wordt door de motor dan zijn er verschillende opties. Maatwerk koppelingen zijn geschikt om meer vermogen te verwerken en wij adviseren u hierin graag over de best passende oplossing.

Vliegwiel op maat

Het vliegwiel heeft een aantal functies en in basis zijn er twee varianten. Een enkel massa vliegwiel en een dubbel massa vliegwiel. Het gewicht van het vliegwiel zorgt voor extra roterende massa voor de draaiende motordelen, hierdoor is wegrijden makkelijker en blijft de motor beter op toeren bij overschakelen. Daarnaast geeft het vliegwiel de kracht van de motor door aan de koppelingsset en hebben de meeste vliegwielen een starterkrans waarop de motor wordt gestart. Een single mass flywheel of enkel massa vliegwiel bestaat uit een enkele plaat die op de krukas vastgeschroefd is en bestaat uit aluminium, staal of gietijzer. Het dubbel massa vliegwiel of dual mass flywheel, bestaat uit een deel dat aan de krukas is geschroefd en een deel dat contact maakt met de koppeling, daar tussenin zitten een of meerdere veren als dempend systeem, om zo de beweging van de motor en vibraties te verminderen.

Wij kunnen voor u zowel de montage van een nieuw DMF-vliegwiel als een op maat gemaakte koppeling of enkel massa vliegwiel verzorgen. Het enkel massa vliegwiel kan ook het dubbel massa vliegwiel vervangen of lichter uitgevoerd worden om zo de motor sneller op toeren te laten komen.

Sperdifferentieel inbouwen (handbak/differentieel)

Een sperdifferentieel is een differentieel dat ervoor zorgt dat het snelheidsverschil tussen de door het differentieel aangedreven wielen verminderd of zelfs opgeheven wordt. Beide wielen kunnen tot maximaal star verbonden worden. Bij een normaal ‘open’ differentieel kunnen de wielen vrij draaien en is er geen mechanische voorziening om snelheidsverschillen te beperken. Bij een beperkt snelheidsverschil is er meer grip, kun je sneller de bocht uit accelereren en met meer controle driften, maar de auto is ook veiliger door beter weggedrag.

Een voorwiel aangedreven auto heeft vaak het differentieel in hetzelfde huis als de versnellingsbak, wij kunnen hierin ook een sperdifferentieel plaatsen. Heeft u een achterwiel aangedreven auto, dan zit het differentieel los ingebouwd in de achteras, ook hierin kunnen wij een sperdifferentieel inbouwen. Heeft uw auto vierwielaandrijving informeer dan naar de mogelijkheden, ook hierbij zijn er mogelijkheden om enkele of dubbel sperdifferentiëlen in te bouwen.

Heeft uw auto geen sperdifferentieel, KCPerformance bouwt het graag voor u in. Er zijn verschillende varianten en mogelijkheden, laat u door ons informeren. Wij monteren bijvoorbeeld Quaife ATB, Eaton TrueTrac en Wavetrac, ook kunnen wij bij montage de lagers vervangen waarin het differentieel gemonteerd zit.

Vliegwiel op maat (handbak)

Het vliegwiel heeft een aantal functies en in basis zijn er twee varianten. Een enkel massa vliegwiel en een dubbel massa vliegwiel. Het gewicht van het vliegwiel zorgt voor extra roterende massa voor de draaiende motor delen, zodat wegrijden makkelijker is en de motor beter op toeren blijft bij overschakelen. Daarnaast geeft het vliegwiel de kracht van de motor door aan de koppelingset en hebben de meeste vliegwielen een starterkrans waarop de motor wordt gestart. De twee varianten verschillen vooral in enkel massa vliegwiel (SMF) of dubbel massa vliegwiel (DMF). Single massa flywheel of enkel massa vliegwiel bestaat uit een enkele plaat die op de krukas vast geschroeft is en bestaat uit aluminium, staal of gietijzer. Het dubbel massa vliegwiel of dual mass flywheel, bestaat uit een deel dat aan de krukas is geschroefd en een deel dat contact maakt met de koppeling daartussen in zit een of meerdere veren om als dempend systeem, de beweging van de motor en vibratie te verminderen.

We kunnen helpen met zowel een nieuw DMF-vliegwiel monteren als een op maat gemaakte koppeling en enkel massa vliegwiel. Het enkel massa vliegwiel kan ook het dubbel massa vliegwiel vervangen, ook is het mogelijk om een enkel massa vliegwiel lichter uit te voeren om de motor sneller op toeren te laten komen.

Automatische versnellingsbak

Er zijn verschillende typen automatische versnellingsbakken, een ding hebben de automaten of semi-automaten gemeen: er hoeft niet gekoppeld te worden en er is altijd een automatisch schakelprogramma. Na het inschakelen van de D(rive) schakelt de auto automatisch. Er zijn vier belangrijke varianten van automatische versnellingsbakken te onderscheiden.

Gerobotiseerde handgeschakelde versnellingsbak

Dit is een handbak met een koppelingssysteem dat de auto automatisch bedient bij het overschakelen. Dit kan ook gecombineerd zijn met een elektronische schakelrobot, deze kiest dan daarnaast ook zelf de versnelling en de momenten waarop geschakeld wordt.

Continu variabele transmissie (CVT)

Continu Variabele Transmissie of CVT heeft eigenlijk geen echte versnellingen (soms wel voor geprogrammeerde standen) maar kan continue variëren in versnellingen en bijbehorende toerentallen. Werkt vaak met bijvoorbeeld een ketting of duwband.

Conventionele automaat (met koppelomvormer of koppelingspakket)

Een automatische versnellingsbak werkt in basis met een geregelde oliedruk en verschillende koppelingen en planetaire tandwielen. Deze koppelingen worden elektronisch aangestuurd om de verschillende versnellingen in te schakelen, de moderne (conventionele) automaat wordt steeds complexer. De koppelomvormer of het koppelingspakket wat voor de automaat zit zorgt voor de koppeling tussen de motor en de automaat.

Automatische versnellingsbak met dubbelkoppeling

De automatische versnellingsbak met dubbelkoppeling is een zeer snel schakelende automaat. Deze typen automaten zetten de volgende versnelling alvast klaar, bij het schakelen wordt er niet van versnelling gewisseld maar van koppelingsset. Dit gaat niet alleen erg snel, maar is in principe ook efficiënter dan een conventionele automaat.

Voor elk type automaat geldt dat deze specifiek onderhoud behoeft en dat hiervoor vaak software-updates mogelijk zijn, soms zelfs software op maat. Hardware aanpassingen/verbeteringen behoren ook vaak tot de mogelijkheden. Mocht je vragen hebben over jouw automaat twijfel niet en neem contact op met KCPerformance.

Koppelomvormer revisie, vervangen & versterken

De koppelomvormer is net als een koppeling onderhevig aan slijtage. Het vroegtijdig preventief vervangen of reviseren van de koppelomvormer zorgt ervoor dat de conventionele automaat langer mee gaat. Hierbij geldt ook dat de auto na deze revisie krachtiger aanvoelt in de versnellingen. Inhouden en pas bij hogere toeren goed oppakken kan hiermee compleet opgelost worden. Afhankelijk van uw wensen en de eventuele klacht bespreken wij de mogelijkheden.

Koppelomvormer versterken

Naast het vervangen of reviseren van de koppelomvormer beiden wij ook de mogelijkheid om een sterkere koppelomvormer te monteren of deze zelfs te verbeteren om meer vermogen te kunnen verwerken. De mogelijkheden hiervoor zijn uitgebreid en we bespreken graag wat er voor uw koppelomvormer mogelijk is.

Koppelingsset opnieuw inleren/vervangen

Er zijn verschillende type automaten waarin een koppelingsset gebruikt wordt, denk aan conventionele automaten, maar ook semi-automaten en automaten met een dubbelkoppeling. Bekende voorbeelden hiervan zijn DCT, DSG, MCT (SpeedShift) en PDK maar er zijn nog meer automaten die gebruik maken van een koppelingsset. Het aangrijppunt van deze koppeling is elektronisch geregeld en wordt automatisch ingeleerd. Dit inleren kan opnieuw geïnitieerd worden en zo kan een schokkende bak weer soepel gaan rijden.

Ook deze koppelingssets hebben geen oneindige levensduur en zullen bij teveel slijtage vervangen moeten worden. Wij helpen hierbij graag en stellen dan eerst vast of vervangen noodzakelijk is of dat opnieuw inleren wellicht voldoende is. Ook kijken we dan naar de staat van de rest van de versnellingsbak en de oliekwaliteit. Vragen? Neem contact met ons op!

Automaat reviseren

Het reviseren van een automaat kan afhankelijk van het type automaat zeer complex zijn. Om hieraan te werken is ervaring vereist. KCPerformance heeft niet alleen veel ervaring met automaten en het versterken ervan, we hebben ook ervaring met onderhoud, software (zowel updates als aanpassingen) en vinden dat een revisie moet passen bij het gebruik van de auto of bedrijfswagen. Vaak is er na een omschrijving van de klachten en eventueel een proefrit al te zeggen welk specifiek deel van de automaat versleten is of dat (groot) onderhoud wellicht voldoende kan zijn. Door onze ervaring met het reviseren van automaten naar nieuw-specificatie of zelfs beter naar versterkt of aangepast past het eindresultaat beter bij uw wensen.

Bij het reviseren van een automaat versterken of vervangen wij de belangrijkste componenten, hiervoor gebruiken we altijd nieuwe onderdelen, deze kunnen afhankelijk van de toepassing zelf ontwikkeld zijn of ingekocht worden. Onderdelen die vervangen worden bij een standaard automaat revisie zijn bijvoorbeeld: bussen, lagers, ringen, koppelingset, sunshell, planetaire tandwielen, kleppen, klepveren, servo, pakkingen en de oliepomp. Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van het type automaat, maar voor elke automaat geldt: de juiste componenten en het opnieuw inleren van de automaat zijn cruciaal voor een goed eindresultaat.

Automaat software aanpassen

Moderne automaten worden aangestuurd door elektronica, waarbij de software bepaalt wanneer er geschakeld wordt. Een voorbeeld van een van de laatste generatie besturingen is Megatronic. De megatronic leert het gedrag van de bestuurder maar ook specifieke omgevingsfactoren zoals temperatuur en belasting. In combinatie met standaard kengegevens en specifieke auto-gegevens wordt er dan bepaald wanneer de automaat schakelt.

De standaard basisinstellingen/kengegevens van uw automaat zijn vaak te updaten, maar in veel gevallen ook aan te passen. Wij kunnen zo de automaat beter bij uw toepassing laten aansluiten. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw automaat opnieuw geforceerd te laten starten met een inleer traject, dit is meestal een speciale proefrit. KCPerformance helpt u dus ook met de software instellingen of aanpassingen aan uw automaat, deze instellingen zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het schakelen en het gevoel tijdens het rijden met uw auto met automaat.

Automaat “standalone” aansturen (drift/race/oldtimer/etc)

Het aanpassen van de elektronica van een automaat kan niet onbeperkt en voor specifieke toepassingen kan dit niet voldoende zijn. Ook dan kan KCPerformance helpen en een automaat voorzien van een Standalone Transmissie – ECU, een boordcomputer speciaal voor de aansturing van de automaat, hiermee kunnen we de instellingen van de automaat compleet op maat aanpassen.

Automaat onderhoud/spoelen/olie wisselen

Er wordt vaak gedacht dat onderhoud niet nodig is voor automaten, maar dit is niet waar. Onderhoud is voor een automaat cruciaal om goed te (blijven) functioneren. Onderhoud door KCPerformance gaat verder dan alleen spoelen of olie wisselen, wij vervangen ook het filter en afhankelijk van de automaat, het gebruik en de kilometerstand vervangen we ook preventief de koppelomvormer, indien nodig monteren we dan een sterkere koppelomvormer.

KCPerformance biedt zowel het spoelen van de automaat als het verversen van de automaat olie aan. De keuze hiervoor is afhankelijk van de opbouw van de bak en de kilometerstand, spoelen is soms minder verstandig dan verversen. Wij kiezen ervoor om te spoelen of te verversen met kwaliteitsolie zonder verdere toevoegingen om te reinigen of te beschermen, daar onze ervaring is dat dit vaker problemen veroorzaakt dan oplost.

Heeft u interesse om uw automaat door ons te laten onderhouden, neem contact op met KCPerformance, wij zorgen voor een passend voorstel.

Automaat versterken op maat

Meer vermogen dan de automaat aan kan? Afhankelijk van uw automaat en de aanpassingen aan uw auto kan het zijn dat het vermogen niet verwerkt kan worden door de automaat die in een auto gemonteerd zit. Het is zelfs bij sommige auto’s al zo dat de standaard auto en automaat combinatie al vraagt om aanpassingen voor de veeleisende gebruiker. KCPerformance helpt hierbij graag, dit kan gaan om software aanpassingen maar ook om hardware aanpassingen om zodoende meer vermogen te kunnen verwerken.

De automaat kan meer vermogen verwerken door aanpassingen aan:

  • Aanpassingen in de software
  • Aanpassingen aan bakelektronica en eventueel standalone versnellingsbak elektronica
  • Aanpassingen aan koppelomvormer en stal/lock speed van de koppelomvormer
  • Aanpassingen aan hydraulische systeem
  • Aanpassingen aan koeling
  • Aanpassingen aan koppelbegrenzing in motor elektronica
  • Aanpassingen aan koppeling-set (DCT/DSG etc)
  • Aanpassingen aan koppeling-set en planetaire tandwielen
  • Aanpassingen aan eind overbrenging

Mocht u vragen hebben over aanpassingen aan uw automaat om meer vermogen te kunnen verwerken, neem dan contact op met KCPerformance, we helpen graag verder.

Automaatkoeler op maat

Problemen met automaten ontstaan vaak door oververhitting. Om dit te voorkomen monteert KCPerformance een (grotere) automaatkoeler om de olie op de juiste werktemperatuur te houden. Afhankelijk van het type automaat, automaatkoeler en of de automaat is voorzien van een standaard olie thermostaat, kunnen we indien nodig een thermostaat monteren.

KCPerformance heeft automaatkoelers en thermostaten op voorraad, natuurlijk hebben we ook alle componenten op voorraad om leidingen op maat te maken in zowel AN6, AN8 als de grotere AN maten. Afhankelijk van de behoefte voor koeling wordt deze maat bepaald.

Heeft uw auto geen automaatkoeler of een te kleine automaatkoeler, neem contact op met KCPerformance. Wij helpen graag om de automaat op de juiste temperatuur te houden!