Algemeen:
Versnellingsbakken zijn er in veel verschillende varianten, van handgeschakeld tot volledig automatisch. Het onderhoud en de mogelijkheden voor software of hardware verbetering zijn afhankelijk van het type versnellingsbak. Heeft u problemen of wensen of is het tijd voor onderhoud, KCPerformance helpt graag.
Heeft uw auto-aandrijving op alle vier de wielen?
Bij aandrijving op alle vier de wielen zijn er verschillende systemen mogelijk, de auto is dan vaak voorzien van een tussenbak of centraal differentieel om het vermogen te verdelen tussen de voorwielen en de achterwielen. Naast deze verdeling in het midden heeft de auto zowel voor als achter een differentieel. Veel moderne auto’s zijn uitgevoerd met een intelligent vierwiel aandrijvingssysteem, hierbij wordt het vermogen met behulp van elektronica zo goed mogelijk benut. Deze moderne systemen hebben ook aandacht nodig. Voor onderhoud of het oplossen van problemen met uw XDrive, Quattro, 4-matic of andere AWD-systeem kunt u contact opnemen met KCPerformance.
Handgeschakelde versnellingsbak
De handgeschakeld versnellingsbak werkt in basis met twee assen met tandwielen die in elkaar geschoven of aan elkaar gekoppeld worden met behulp van een schakelmechanisme. Afhankelijk van het type versnellingsbak en de aandrijving kan het differentieel in de versnellingsbak zitten.
Bakrevisie (versterken)
Bij een bakrevisie wordt de versnellingsbak uit elkaar gehaald en tot in detail bekeken. Afhankelijk van de staat van de bak worden er diverse onderdelen vervangen, maar sowieso minimaal alle vervangbare lagers. Ook kunnen we diverse versnellingsbakken versterken of de overbrengingsverhoudingen wijzigen met behulp van onderdelen uit andere versnellingsbakken. Uw versnellingsbak voorzien van een compleet nieuw binnenwerk behoort ook tot de mogelijkheden, deze onderdelen komen van diverse bekende (race)merken waar wij mee samen werken.
Koppeling (op maat)
Natuurlijk kan KCPerformance u helpen met het vervangen van een versleten koppelingsset, maar wist u dat er ook andere mogelijkheden zijn zoals een versterkte set of een multiplate set. De koppelingsset bestaat over het algemeen uit een koppelingsplaat, drukgroep en druklager. De koppelingsplaat en drukgroep zorgen ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen de manuele versnellingsbak en de motor. Zo is het mogelijk om te schakelen en gebruik te maken van de versnellingen. Slipt de standaard koppeling omdat er te veel vermogen geleverd wordt door de motor dan zijn er verschillende opties. Maatwerk koppelingen zijn geschikt om meer vermogen te verwerken en wij adviseren u hierin graag over de best passende oplossing.
Vliegwiel op maat
Het vliegwiel heeft een aantal functies en in basis zijn er twee varianten. Een enkel massa vliegwiel en een dubbel massa vliegwiel. Het gewicht van het vliegwiel zorgt voor extra roterende massa voor de draaiende motordelen, hierdoor is wegrijden makkelijker en blijft de motor beter op toeren bij overschakelen. Daarnaast geeft het vliegwiel de kracht van de motor door aan de koppelingsset en hebben de meeste vliegwielen een starterkrans waarop de motor wordt gestart. Een single mass flywheel of enkel massa vliegwiel bestaat uit een enkele plaat die op de krukas vastgeschroefd is en bestaat uit aluminium, staal of gietijzer. Het dubbel massa vliegwiel of dual mass flywheel, bestaat uit een deel dat aan de krukas is geschroefd en een deel dat contact maakt met de koppeling, daar tussenin zitten een of meerdere veren als dempend systeem, om zo de beweging van de motor en vibraties te verminderen.
Wij kunnen voor u zowel de montage van een nieuw DMF-vliegwiel als een op maat gemaakte koppeling of enkel massa vliegwiel verzorgen. Het enkel massa vliegwiel kan ook het dubbel massa vliegwiel vervangen of lichter uitgevoerd worden om zo de motor sneller op toeren te laten komen.
Sperdifferentieel inbouwen (handbak/differentieel)
Een sperdifferentieel is een differentieel dat ervoor zorgt dat het snelheidsverschil tussen de door het differentieel aangedreven wielen verminderd of zelfs opgeheven wordt. Beide wielen kunnen tot maximaal star verbonden worden. Bij een normaal ‘open’ differentieel kunnen de wielen vrij draaien en is er geen mechanische voorziening om snelheidsverschillen te beperken. Bij een beperkt snelheidsverschil is er meer grip, kun je sneller de bocht uit accelereren en met meer controle driften, maar de auto is ook veiliger door beter weggedrag.
Een voorwiel aangedreven auto heeft vaak het differentieel in hetzelfde huis als de versnellingsbak, wij kunnen hierin ook een sperdifferentieel plaatsen. Heeft u een achterwiel aangedreven auto, dan zit het differentieel los ingebouwd in de achteras, ook hierin kunnen wij een sperdifferentieel inbouwen. Heeft uw auto vierwielaandrijving informeer dan naar de mogelijkheden, ook hierbij zijn er mogelijkheden om enkele of dubbel sperdifferentiëlen in te bouwen.
Heeft uw auto geen sperdifferentieel, KCPerformance bouwt het graag voor u in. Er zijn verschillende varianten en mogelijkheden, laat u door ons informeren. Wij monteren bijvoorbeeld Quaife ATB, Eaton TrueTrac en Wavetrac, ook kunnen wij bij montage de lagers vervangen waarin het differentieel gemonteerd zit.